Yazanların Okuma Kültürü

O Kitaplar Nasıl Yazıldı?

Şahsen, sevdiğim, okumaktan hoşlandığım yazarların o duyguya nasıl girdiğini, hangi şartlarda yazısını yazdığını hep merak ederim.
 

Şahsen, sevdiğim, okumaktan hoşlandığım yazarların o duyguya nasıl girdiğini, hangi şartlarda yazısını yazdığını hep merak ederim. Nasıl bir ortamda kimi veya neyi düşünerek yazdı, kimlerden etkilendi, kalabalık da mı yazdı yoksa inzivaya çekilip yalnız kalmayı mı tercih etti? Kitap okurken kahramanın yolculuğunun yanı sıra yazarın da nelerden tetiklendiğini düşünürüm bir yandan. VakıfBank Kültür Yayınları (VBKY), bu merakıma uygun bir kitap yayımlayınca hızlıca göz gezdirme fırsatım oldu. Yazanların Okuma Kültürü isimli kitap, Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatı'nın önde gelen kalemlerinin okuma tercihleri, okuyuş biçimleri ve rutinlerini inceliyor. Mehlika Karagözoğlu Aslıyüksek'in editörlüğünde hayata geçen bu çalışma, Ahmet Hamdi Tanpınar'dan Peyami Safa'ya, Yaşar Kemal'den Tarık Buğra'ya, Oğuz Atay'dan Adalet Ağaoğlu'na, Cahit Zarifoğlu'dan Sezai Karakoç'a pek çok ismin neler okuduklarını ve kendilerine has dünyalarında kitapların nasıl bir yere sahip olduğunu gözler önüne seriyor. Edebiyata gönül vermiş saygın akademisyenlerin, Türk Edebiyatı'nın usta kalemlerinin kişisel okuma kültürlerini titizlikle araştırarak keyifli bir dille kaleme aldıkları Yazanların Okuma Kültürü, aynı zamanda, "Türk Edebiyatı'na katkı sunmuş yazar ve şairlerin kendilerine has dünyalarında kitabın ve okumanın nasıl bir yeri vardır?", "Kimleri okuyup etkilenmişler, kimleri örnek almışlar, kimlerden esinlenmişlerdir?", "Akımlara, ekollere, isimlere yaklaşımları, okuma tercihleri, okuma biçimleri zaman içinde nasıl şekillenmiştir?" gibi sorulara da yanıt arıyor. Örneğin Huzur ve Saatleri Ayarlama Enstitüsü gibi ölümsüz eserlere imza atan Ahmet Hamdi Tanpınar önceleri Ahmet Haşim ve Yahya Kemal'den daha sonra Baudelaire, Hoffmann, Edgar Allan Poe, Goethe, Dede Efendi, Mozart, Beethoven, Bach ve Marcel Proust, Nietzche ve Freud gibi isimlerden etkilenmiş. Neticede, okuyucuyu edebiyat tarihi, kütüphaneler ve okuma kültürü dünyasında düşündüren ve gülümseten keyifli bir yolculuğa davet eden kitap her kitaplıkta bulunması gereken örnek bir çalışma olmuş.

6 YILDA 350 ESER
Öte yandan yayınevinin de 6. yılını kutlamadan geçmeyelim. Kurulduğu 2018 yılından bu yana yerli ve yabancı nitelikli eserleri okuyucuyla buluşturan VBKY, edebiyat, tarih, iktisat, felsefe, insan ve toplum, kesişim ve sanat gibi kategorilerde bugüne dek toplamda 350'ye yakın eser yayımladı. VakıfBank Genel Müdürü ve VBKY Yayın Kurulu Başkanı Abdi Serdar Üstünsalih, "VakıfBank olarak Türkiye'nin en büyük bankalarından biri olmamızın yanı sıra köklü bir mirasın ve emanetin de bugünkü temsilcileriyiz. VakıfBank Kültür Yayınları markamızla iz bırakan, nitelikli ve takdir gören işler gerçekleştiriyoruz. Türk ve dünya yazarlarının geniş kültür coğrafyasını yansıtan eserleri okurlarımızla buluşturuyoruz. İlk günden itibaren kitaplarımıza ve yayınevimize sahip çıkan, heyecanımızı paylaşan kitapseverlere teşekkürlerimi sunuyorum." diye konuşarak duygularını dile getirdi.

E-Posta Adresiniz

Yeni çıkan kitaplar, kampanyalar ve tüm yeniliklerden haberdar edelim.

Üyelik Sözleşmesi, Aydınlatma Metni’ni ve Gizlilik ve Çerez Politikası’nı okudum, anladım ve onaylıyorum.

Lütfen Üyelik Sözleşmesi, Aydınlatma Metni ve Gizlilik ve Çerez Politikası metinlerini onaylayınız!