Lozan Barış Antlaşması 100. Yılında Tarafların Bakışıyla

VBKY “Lozan Barış Antlaşması”nı yayımladı

VakıfBank Kültür Yayınları (VBKY), “Lozan Barış Antlaşması” isimli kitabı okurlarıyla buluşturuyor. Tarihin önemli dönüm noktalarından biri kabul edilen bu antlaşmayı konu alan kitap; Türkiye’nin tarihsel kazanımlarının yanı sıra İngiltere, Fransa, Yunanistan, ABD, Sovyetler Birliği, Japonya, Arap dünyası, Bulgaristan, Kıbrıs, Irak, Ermenistan, Mısır ve İran gibi pek çok ülkenin bu antlaşmaya bakış açılarını, dönemin diplomatik dengelerini ve uluslararası ilişkilerini derinlemesine inceliyor. Ali Satan’ın editörlüğünde hazırlanan “Lozan Barış Antlaşması”, Lozan’a sadece Türkiye’nin değil, diğer imzacı devletler ve antlaşmadan etkilenen ülkelerin perspektifinden bakmayı da amaçlıyor.

VBKY'nin tarih kitaplığı, “Lozan Barış Antlaşması - 100. Yılında Tarafların Bakışıyla” adlı kitapla genişlemeye devam ediyor. Lozan Barış Antlaşması'nın 100. yılı anısına hazırlanan bu çalışma, antlaşmayı uluslararası bir perspektiften ele alarak konuya yeni bir soluk getiriyor. Birinci Dünya Savaşı (1914–1918) ve ardından gelen Millî Mücadele dönemini (1919–1923) sona erdirerek Türkiye için uzun bir “barış devri” başlatan Lozan Barış Antlaşması, imzalanmasının üzerinden 100 yıl geçmiş olmasına rağmen hâlâ geçerliliğini koruyor ve tarihi bir dönüm noktası olma özelliğini taşıyor. Bu eser, Lozan’a yalnızca Türkiye’nin değil, aynı zamanda diğer imzacı devletlerin ve antlaşmadan etkilenen ülkelerin gözünden bakmayı amaçlıyor. Türkiye'nin tarihsel kazanımlarının yanı sıra İngiltere, Fransa, Yunanistan, ABD, Sovyetler Birliği, Japonya, Arap dünyası, Bulgaristan, Kıbrıs, Irak, Ermenistan, Mısır ve İran gibi birçok ülkenin antlaşmaya dair tutumlarını ve değerlendirmelerini kapsamlı biçimde ele alıyor. Kitapta, Türkiye'nin Lozan’daki diplomatik mücadelesi, antlaşmanın kazandırdıkları ve kaybettirdikleri, dönemin uluslararası dengeleri ve barışın bölgesel ve küresel yansımaları gibi başlıklar; tarihçiler, hukukçular, uluslararası ilişkiler uzmanları ve sosyal bilimciler tarafından çok yönlü bir bakış açısıyla değerlendiriliyor. 

Kitaptan:

 

“Lozan bir tarihî hesaplaşmadır. 150-200 yıldır uluslararası gündemi işgal eden Şark Meselesi’nin son bulduğu platformdur. Batılıların, Birinci Dünya Savaşı (1914-18), Mondros Ateşkesi (1918) ve Sevr Barış Antlaşması (1920) ile çözdüğüne inandığı Şark Meselesi (coğrafyadan çıkarmayı başardığı Osmanlı Devleti’nin akıbeti) konusunda son sözün, Millî Mücadele (1919-22), Mudanya Ateşkesi (1922) ve Lozan Barışı ile (1923) Türkler tarafından söylendiği bir tarihî gerçekliktir.”

 

 

Editör Hakkında;

 

1990 yılında Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Tarih Bölümü’nden mezun oldu. Aynı üniversitenin Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü’nde 1994’te yüksek lisans, 2001’de doktorasını tamamladı. İki yıl İngiltere’de kütüphane ve arşiv çalışmaları yapan Ali Satan, 2012 yılında doçent oldu. Hâlen Marmara Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü öğretim üyesidir. 2008 yılında TRT’de Dünden Yarına Kıbrıs (7 Bölüm), 2013’te Osmanlı’da Ulaşım (8 Bölüm) belgesellerinin metin yazarlığı ve danışmanlığını yapan Ali Satan, TRT İstanbul radyo ve televizyonlarında tarih programları hazırlayıp sunmuştur. Ali Satan’ın başlıca eserleri şunlardır: Millî Tarihin İnşası (2011), Son Halife Abdülmecid Efendi (2016), İstanbul’un 100 Yılı (2018), 100 Soruda Milli Mücadele (2018), Halifeliğin Kaldırılması (2020), 100 Soruda I. Dünya Savaşı (2021), Atatürk’e Suikast ve Sadakat (2023).

 

KÜNYE

Yayınevi: VBKY

Kitabın adı: Lozan Barış Antlaşması 100. Yılında Tarafların Bakışıyla

Editör: Ali Satan

Kitap Editörü: Ömer Uzunağaç

Kategori: Tarih

Kapak ve Sayfa Uygulama: Faruk Özcan

Sayfa Sayısı: 480

  • 11.07.2025

İLE İLGİLİ MAKALELER

E-Posta Adresiniz

Yeni çıkan kitaplar, kampanyalar ve tüm yeniliklerden haberdar edelim.

Üyelik Sözleşmesi, Aydınlatma Metni’ni ve Gizlilik ve Çerez Politikası’nı okudum, anladım ve onaylıyorum.

Lütfen Üyelik Sözleşmesi, Aydınlatma Metni ve Gizlilik ve Çerez Politikası metinlerini onaylayınız!